Tuesday 27 April 2010

Είναι η μετανάστευση που φταίει για την άνοδο της ακροδεξιάς;

Το βρετανικό ακροδεξιό BNP του Nick Griffin κέρδισε δύο έδρες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, όμως στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαϊου τα αποτελέσματά του θα είναι πενιχρά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή Barking του Έσσεξ, άλλοτε προπύργιο των Εργατικών, όπου το BNP υπολείπεται κατά μερικές χιλιάδες ψήφους της Margaret Hodge, υποψήφιας των Εργατικών.

Επιχειρώντας να ανακόψει την ανοδική πορεία των ρατσιστών αντιπάλων της, η Hodge προσαρμόζει προς τα δεξιά τον λόγο και την πολιτική της, δηλώνοντας: “Πάντα oι πολιτικοί διστάζουν να μιλήσουν για την μετανάστευση και τα δύσκολα θέματα που συνδέονται με αυτήν. Αν δεν καταπιαστούμε μ’αυτά, αφήνουμε στην ακροδεξιά έδαφος προς κατάληψη” (το ρεπορτάζ του New Statesman εδώ εξηγεί πώς η υποψήφια των Εργατικών ουσιαστικά νομιμοποιεί την ακροδεξιά με τον τρόπο που πολιτεύεται).

Κι όμως, δεν είναι η μετανάστευση που ωθεί προς τα πάνω την ακροδεξιά. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR), τα αποτελέσματα της οποίας αναδημοσίευσε η Guardian (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο), τα υψηλά ποσοστά του BNP καταγράφονται σε περιοχές με αδύναμη κοινωνική συνοχή και έντονους κοινωνικούς αποκλεισμούς, καθώς και χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές -όχι μαζική παρουσία μεταναστών΄ αντιθέτως, σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μετανάστες και όπου οι γηγενείς έρχονται σε επαφή μαζί τους, τα ποσοστά της ακροδεξιάς είναι κατά κανόνα χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη περιοχή ανάμεσα στις δέκα όπου το BNP συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά του, εμφανίζουν μεταναστευτικό πληθυσμό χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Το ίδιο συμβαίνει με άλλες 6 περιοχές και μόνη εξαίρεση αποτελεί το Barking της Hodge, που σύμφωνα με τους ερευνητές απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Προφανώς, το να παρακολουθείς και να υιοθετείς την ρητορική της ακροδεξιάς προκειμένου να την αντιμετωπίσεις, έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δυστυχώς, ωστόσο, πρόκειται για συμπερασμα που μολονότι παλιό, οι Εργατικοί προτιμούν να το αγνοούν. Αυτό μαρτυρά, εξάλλου, η απαράδεκτη επιλογή τους να περιλάβουν στο προεκλογικό τους μανιφέστο (δείτε εδώ) ενότητα με τον τίτλο “Έγκλημα και Μετανάστευση“.

No comments:

Post a Comment